Onze geschiedenis

Philippe Debra volgde een koksopleiding aan de hotelschool van Namen en zette zijn scholing verder in de grote Belgische 'huizen'. Een eerste zomerstage deed hij in de Karmeliet in Brugge, en dit was voor hem een echte culinaire openbaring. Hij maakte er kennis met tal van smaken en een verbluffende creativiteit.

Daarna volgt een samenwerking bij Chef Attilio Basso inL'écailler du Palais Royal. Een strenge, instinctieve chef die leert wat het is om geëngageerd met zijn vak bezig te zijn.

Philippe Debra begint vrij toevallig met het maken van quiches in 1994: ' Ik bracht een levering naar een winkel met natuurlijke voeding en men vroeg mij of ik zoute taarten kon maken. Ik had er nog nooit gemaakt, maar ik ging akkoord. Ik bereidde voor hen grote groententaarten. ' Zo is Les Notes de mon Jardin ontstaan.

Philippe Debra geeft dan zijn job in het restaurant op, vindt een atelier en begint met het verkopen van quiches in kruidenierswinkels. In die tijd deed hij alles zelf: ' Ik kookte, ik bereidde de taarten en ik ging ze leveren. ' Tegelijkertijd begint hij ook te verkopen op markten, samen met zijn echtgenote Isabelle.

Wat de bal deed rollen? Een artikel in Le Soir, dat onmiddellijke gevolgen had. En vervolgens een tweede artikel in Gault et Millau, wat Notes de mon Jardin geloofwaardigheid bood bij beroepsmensen uit het restaurantwezen.

Het leverde een eerste belangrijke klant op: pâtisserie Debailleul. ' Mijn quiches zien in hun uitstalraam, dat is alsof een van mijn creaties bij Cartier zou liggen: een droom! », aldus Philippe. De samenwerking duurt nog altijd voort. En er was ook een belangrijke ontmoeting: ' Ik ontmoette een gul iemand, die voor mij deuren opende, die mij uitlegde hoe hij werkte en die mij tips gaf die ik vandaag nog altijd gebruik.

Het is trouwens in die periode dat de oprichter van Notes de mon Jardin start met de bake off of "rauw-diepgevroren" producten. Een methode die wordt gebruikt in de banketbakkerswereld en die dhr. Debailleul hem leert kennen. 'Deze methode laat toe om grote hoeveelheden te produceren, om het werk te verdelen in verschillende fasen en om een ruimer assortiment aan te bieden, terwijl het product toch vers blijft', legt Philippe Debra uit.

Enkele jaren later volgt er een samenwerking: le Pain Quotidien van het Dumontplein in Brussel bestelt enkele quiches. Een echt succes dat voor Notes de mon Jardin de deuren opent van alle winkels in Brussel, en vervolgens van België.

Deze belangrijke ontwikkeling vereiste een groter team en meer ruimte. Philippe beslist dan om te starten met de bouw van een nieuw atelier, in Tubize. Het atelier werd afgewerkt in 2007 en werd volledig ontworpen in functie van de noden van het bedrijf en overeenkomstig de HACCP-normen. Philippe Debra is opgetogen: ' Het is groter, geschikter en functioneler. Wij konden aan de vraag voldoen en we konden het bedrijf ontwikkelen. We hebben reeds enkele klanten in het buitenland, maar het nieuwe atelier maakte het mogelijk om de export te laten groeien. »

Hetzelfde jaar geeft Isabelle, zijn echtgenote, haar job op bij een grote Belgische bank om in te staan voor de administratieve taken van het nieuwe bedrijf.

En sinds 2009 staat les Notes de mon Jardin ook voor biologische soepen. Groenten blijven in trek.

Het avontuur gaat verder ...